V centre Spišskej Novej Vsi odhalili zvon uliaty stredovekým majstrom

03.05.2013 Spišská Nová Ves

Spišská Nová Ves 3. mája (TASR) - Centrum Spišskej Novej Vsi od dnes zdobí zvon uliaty jedným z posledných majstrov známej stredovekej spišskonovoveskej zvonolejárskej dielne.

"Zvony, ktoré dostali svoju majestátnu podobu aj zvučný melodický hlas od Majstra Konráda a jeho pokračovateľov, sú viac ako pol tisícročia nepodplatiteľnými svedkami húževnatých obyvateľov Spiša a ich každodenného života. Som rád, že tento zvon sa po mnohých rokoch vracia späť domov, na Spiš," konštatoval primátor Spišskej Novej Vsi Ján Volný.

Kostolný zvon zo slávnej stredovekej spišskonovoveskej zvonolejárskej dielne založenej práve Majstrom Konrádom, nainštalovali v priestore pred radnicou. Umiestnený je v blízkosti nedávno odhaleného pamätníka "Miesto prianí - Pocta Majstrovi Konrádovi".

Zvon pravdepodobne vyhotovil Ján Wagner, datovaný je po roku 1475 a je vysoký 85 centimetrov. Nápis na zvone O+REX+GLORIE+VENI+Pa+C (Ó, kráľ slávy, príď s pokojom) vystihuje podľa primátora nielen náboženský obsah, ale i túžbu všetkých po pozemskom mieri a pokoji. Podľa kampanológa (kampanológia je náuka o zvonoch) Juraja Spiritzu sa tento text v nepatrných odchýlkach nachádza na siedmich zachovaných zvonoch pochádzajúcich zo spišskonovoveskej stredovekej zvonolejárne.

Mestu Spišská Nová Ves zvon ako svoj zbierkový predmet poskytlo do nájmu Východoslovenské múzeum v Košiciach. Primátor verí, že pred radnicou ostane toto dielo dlhšie.



"Inštalovaný zvon má byť akousi pozvánkou nielen na pripravovanú výstavu Múzea Spiša, ale i ako upozornenie, že sa v neďalekej najvyššej kostolnej veži Slovenska nachádza ďalší zo zvonov pochádzajúci z tejto významnej stredovekej zvonolejárskej dielne, tzv. Šmertný zvon z roku 1486, ktorý ulial taktiež majster Ján Wagner," vysvetlil Volný.

Majster Konrád sa považuje za zakladateľa prvej písomne doloženej zvonolejárne na Slovensku vedenej laikom. On a jeho ďalší nasledovníci liali zvony a príležitostne aj dvojdielne bronzové krstiteľnice 156 rokov, a to od roku 1357.

Zvon odhalili dnes v rámci otvorenia letnej turistickej sezóny na Spiši. Pri tejto príležitosti sa v priestoroch Múzea Spiša koná aj výstava Zvony, zvonice a zvonenie na Spiši v minulosti. Aj počas tejto letnej sezóny môžu návštevníci využiť tzv. Trojponuku Spiša, čiže za jednu cenu navštíviť Spišské divadlo, Múzeum Spiša a ZOO, prípadne Múzeum Spiša, Kaštieľ v Markušovciach a ZOO. Jednou z noviniek tohto leta je napr. lanový park v Madaras parku. Na nové prírastky sa môžu tešiť aj návštevníci v miestnej ZOO. Narodili sa tu mláďatá lamy krotkej, dikobraza bielochvostého, či gibona bielorukého, muflóna lesného, kengury červenokrkej, rácky hortobágyskej i nosáľa červeného, kozy kamerúnskej a rôzne exotické vtáctvo.

V Slovenskom raji začne letná turistická sezóna 4. mája zábavným cyklomaratónom, ktorý pre návštevníkov pripravila Oblastná organizácia cestovného ruchu Slovenský raj. Účastníci tak budú mať príležitosť prejsť na bicykloch bežne neprístupnú trasu. Štartovať sa bude o 9. hodine na niekoľkých miestach, a to v Smižanoch, v Mlynkoch a Dobšinej a zo Šumiaca.
 

Vyberte región